" Εικόνες και Κόσμοι "

Υπό την αιγίδα των «Διεθνών Βραβείων Giouseppe Sciacca» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην Δημοτική Πινακοθήκης Λέφα Ψυχικού, η έκθεση ζωγραφικής «ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΙ» που διοργάνωσαν ο «Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών» με τον ΟΚΑΠΑ του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού την Πέμπτη 21 Ιουνίου η οποία διήρκησε έως τις 4-7-2012. Μία έκθεση όπου ταξίδεψαν με τα έργα τους οι επτά καλλιτέχνες από τέσσερις διαφορετικές χώρες (Ελλάδα Φιφή Χατζηστόϊκου και Δήμητρα Λαμπρέτσα, Ιράν Μ.R. Pakravan, Περού ο Pedro Sanches και Carmen Rodriguez, Ρωσία ο Valery Antonov και η Nandezhda Antonova).

Η έκθεση «Εικόνες και Κόσμοι» είχε αντικειμενικά μεγάλη επιτυχία Η τέχνη ευτυχώς όμως δεν έχει περιορισμούς σε κόλπους επιτυχίας και αποτυχίας. Πλημμυρίζει ευδαιμονία στο δημιουργό, ο οποίος την διαχέει μέσα από τα έργα του σε όσους έχουν την ικανότητα να την αισθανθούν. Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται και συμβάλλουν δραστικά στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων, καθώς επίσης καλλιεργούν την αλληλεγγύη και το ομαδικό πνεύμα. Μέσω της τέχνης προάγεται η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής φιλοσοφίας και κουλτούρας και αναπτύσσεται μεταξύ τους πνεύμα ομόνοιας. Η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις ούτε ως προς το χρώμα, ούτε ως προς το φύλο, αλλά ούτε και ως προς τη θρησκεία και προάγει ασύνορα τον πολιτισμό.

Για την έκθεση «ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΙ» μίλησε στο Ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι "Canale 5" και στον Dario Maltesse η Διευθύντρια της Πινακοθήκης Λέφα, Ελίζα Γερολυμάτου Ιστορικός Τέχνης - Μουσειολόγος η οποία ανέφερε πως: «αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα οι εκθέσεις τέχνης φέρνουν κοντά τους λαούς, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε».

Την έκθεση παρακολούθησαν Πρεσβευτές, όπως ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Κουβέιτ Meshal Al Kandary, ο Μορφωτικός Σύμβουλος του Ιράν Mr. Mozafari, η Mrs Elizelia Diaz,, ο τμηματάρχης διεύθυνσης Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Καραχάλιος,, ο Πρόξενος του Κονγκό κ. Χρήστος Κυλικάς, Πρόξενοι και Εκπρόσωποι των χωρών,ο Δήμαρχος Φιλοθέης - Ψυχικού Παντελής Ξυριδάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Γεράσιμος Μαζαράκης, η Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Νέλλη Λάβδα και η Αντιπρόεδρος Άννα Κούμπα, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φιλοθέης Ψυχικού Σόφη Δανιήλ, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θανάσης Χανακούλας ο πρώην Δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος, ο διεθνούς φήμης Ξανθιώτης ποδοσφαιριστής και πολιτευτής Αντώνης Αντωνιάδης, η Χρυσή Ολυμπιονίκης Αιμιλία Τσουλφά, ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός Πάνος Ζουγανέλης, ο μάνατζερ Ηλίας Πανταζόπουλος . Παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιμάρας ,ο π.Ευρωβουλευτής και Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ.Μανώλης Αγγελάκας, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού Ν.Δ. Αλέκος Κόκκαλης, ο Όμηρος Παπασάββας Υπεύθυνος Κυπριακού Ελληνισμού της ΝΔ, οι Πολιτευτές Όλγα Παυλίδου - Κουτρουμπή, Νίκος Σταθόπουλος και Τίνα Ζωγοπούλου, η Υδροβιολόγος Έφη Θεοδώρου και ο σύζυγός της Καθ. Παλαιοντολογίας Γιώργος Θεοδώρου, η Κλαίρη και ο Angelo Saracini, ο ζωγράφος Ηλίας Χαρίσης και πλήθος φίλων των καλλιτεχνών καθώς επίσης και μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλίας των Εθνών και μέλη των Βραβείων G. Sciacca, η Βιολόγος μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Γουλανδρή Λίλη Αλευρά, και σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

Χορηγοί της έκθεσης ήταν: «ΑΙΧΜΗ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ και το ekptotiko.gr», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης-Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης η οποία πρόσφερε στους πρεσβευτές των χωρών λευκώματα του Ν.Ξάνθης , το Επιμελητήριο Ξάνθης , τα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης «ΤΖΟΥΚΑΣ», «Παπαπαρασκευά», Το κάτι άλλο», «Galaxy», «Sweet Art», «Fresh co»,το οινοποιείο ΤΡΟΥΠΗ και πολλοί άλλοι.

Φιφή Χατζηστοικου - Εικονες και Κόσμοι στο Ψυχικό

Δημοτικη Πινακοθήκη Λέφα Ψυχικού - Εικόνες και Κόσμοι

                                                            Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μπέκας